Bosbessen, aardbeien en açai-bessen helpen verouderingsproces brein tegen te gaan

Wetenschappers hebben het eerste bewijs gegeven dat het eten van bosbessen, aardbeien, açai-bessen en mogelijk ook walnoten helpt om het ouder wordende brein op een cruciale, maar nog niet erkende manier gezond te houden.

De nieuwe studie concludeert dat de bessen het natuurlijke ‘huishoudmechanisme’ van het brein activeren, wat giftige proteïnen opruimt en hergebruikt die worden gerelateerd aan geheugenverlies en mentaal verval door ouderdom.

Deze giftige proteïnen reduceren de capaciteit van de hersenen om de cyclus van het opruimen en recyclen vast te houden. Cellen genaamd microglia doen de huishouding van de hersenen. In een proces wat autofagie heet, verwijderen en recyclen ze biochemisch afval wat anders de hersenfuncties zou kunnen gaan verstoren.

“Tijdens het ouder worden, kunnen microglia steeds minder goed hun werk doen, waardoor afval zich ophoopt,” zei onderzoeker Shibu Poulose, een moleculair bioloog van het Amerikaanse ministerie van landbouw. “Daarbij komt dat microglia overactief worden waardoor ze in feite gezonde hersencellen beginnen te beschadigen. Ons onderzoek suggereert dat de polyfenolen in bessen een positief effect hebben. Het lijkt erop dat ze het huishoudmechanisme herstellen.”

Poulose zei dat de studie bewijs geeft dat het goed is om voedsel te eten wat rijk is aan polyfenolen. Alhoewel bessen en walnoten veel polyfenolen bevatten, zijn ze ook terug te vinden in vele andere soorten fruit en groente, vooral de soorten met een diep rode, oranje, of blauwe kleur. Deze kleuren komen van pigmenten zoals anthocyanen, wat goede antioxidanten zijn.

Hij wees voorts op het belang van het eten van de gehele vrucht, wat het volledige spectrum bevat van honderden gezonde chemicaliën. Bevroren bessen, die het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn ook voortreffelijke bronnen van polyfenolen.

Vorig onderzoek heeft uitgewezen dat een belangrijke factor bij het verouderingsproces een sterke reductie is van de capaciteit van het lichaam om zichzelf te beschermen tegen ontstekingen en schade door oxidatie. Hierdoor worden mensen sneller vatbaar voor hersenaandoeningen, hart- en vaatziekten, kanker en andere aandoeningen die gerelateerd zijn aan het verouderingsproces.

Het team heeft laten zien dat het mogelijk is om binnen twee maanden de effecten van verminderde zenuwfuncties en aandoeningen aan het geheugen om te draaien, met behulp van een dieet wat voor twee procent bestaat uit een extract met veel antioxidanten uit aardbeien, bosbessen en bramen.

Bron: Sciencedaily.com

In mijn boek Gezond en Gelukkig Zijn wordt meer uitgelegd over het gebruik van andere superfoods.

Een hartelijke groet,

Nico Waiboer